BayInCo intervju –
Henrik Johansson

Att byta spår är inte omöjligt. Gå med passionen och lita på din instinkt. Läs om Henrik Johansson (CFO) på Garmin och hans resa.

Henrik är en kärleksfull make och pappa till två flickor, han sitter i toppen av sin karriär och ser på sin framtid utifrån vilka utmaningar och möjligheter han har framför sig, men han ser också en bra arbetsplats. Hans utomhusintressen i kombination med kärleken till sport passar perfekt till Garmin som varumärke. Henrik är fortfarande ganska ny på Garmin eftersom han började i oktober 2022. Han beskriver sig själv som “entusiastisk, snäll och en bra lyssnare”. Hans entusiasm kommer från hans njutning av det han gör. Enligt hans åsikt är detta en hörnsten i att nå sin fulla potential eller ”Be All You Can Be”. Flexibilitet och balans mellan arbete och fritid är lika viktigt i det arbetsklimat som råder på grund av allt som händer runt omkring oss. Flexibilitet kan komma mer från att vara konsult än permanent, men det beror också på vilket företag du arbetar för. I det här fallet levererar Garmin mycket hög balans mellan arbete och fritid.

Henrik har haft en lång karriär med början som revisor och gått mer mot att verksamhetsstyrning och för att sedermera komma in i verksamheten och chefsroller, vilket är där han är idag. En karriär som sträcker sig över mer än 20 år. Han har nu landat i sitt drömjobb som finanschef på Garmin. I hans ansvar ingår att leda ett team på 6 chefer, placerade runt om i Norden. Han rapporterar direkt till ”världens bästa VD” och har en prickad linje till koncernens CFO i Europa.

Henrik har en mängd erfarenheter från olika branscher, och idag förväntas det att man är mångsidigt i sina färdigheter, kanske lite svårare att byta från bransch till bransch när man är fastanställd, men mer möjligt om man jobbar som konsult. Från Henriks perspektiv är det inte så utmanande att byta bransch, särskilt inom finans, eftersom verktygen oftast är samma inom finansområdet. Henrik tycker att oavsett om du är konsult eller interim så ska du alltid känna dig välkommen till teamet och få känna dig som en del av gruppen, även om du bara är där på ett kort projekt. För den som vill ge sig in i konsultvärlden är Henriks starkaste råd “följ din magkänsla” och “följ ditt hjärta” när du bestämmer ditt nästa projekt, framför allt när det gäller företagets kultur och värderingar. Arbetet och ansvaret är mer eller mindre detsamma från företag till företag. Det är därför Garmin har blivit så värdefullt för honom eftersom hans magkänsla matchade vad han trodde var värderingarna och kulturen på Garmin.

Henrik säger ödmjukt att vi alltid lär oss och att vi aldrig når vår fulla potential. Enligt honom kan vi aldrig säga att vi är kompletta. Vi bör utmana oss själva att nå vår fulla potential, Be All You Can Be….