BayInCo podden –
Vanessa Eriksson i fokus

Prisbelönad som ”Årets Influencer”, Data & AI-expert och grundare av “Girls in Tech Nordics”. Vi möter Vanessa Eriksson som delar med sig av sina tankar kring AI, Girls in technology Tech och givetvis av sina insikter om hur man når sin fulla potential eller som vi säger Be All You Can Be…

Om symbolen för Be All You Can Be är förpackad på ett sätt, då är Vanessa Eriksson hela det paketet. Prisbelönt Influencer of the Year, Data & AI-expert och grundare av “Girls in Tech Nordics”, denna mamma, fru, dotter, syster har skapat sin framgång från ren beslutsamhet och tro på sitt eget jag.

Det var en verkligt ödmjuk upplevelse att sitta med Vanessa och lyssna på hennes berättelser om hur hon började sin professionella resa, upp- och nedgångar och vad hon ser som framtiden. Vanessa kommer ursprungligen från Indien och har bott i Sverige i mer än 27 år. Hennes karriärväg är inte direkt traditionell utan hon har skapat sin egen karriär genom sina lärdomar, sin nyfikenhet och sin passion för ämnet kring data & AI. Vanessa beskriver sig själv med tre E:n, “Eager, Enthusiastic, Energetic”. ”Eager Beaver” då hon alltid är redo för vad livet har att erbjuda, ” Enthusiastic” från en inneboende entusiasm och självförtroende och ”Energetic” då hennes mamma brukade kalla henne för en ”monkey on hot bricks”.

Balansen mellan arbete och fritid är lika viktig, men hennes passion har dock varit att få in fler tjejer i Tech. Denna passion ledde till att hon startade Girls in Tech Nordics för nästan 6 år sedan. Sedan dess har Vanessa byggt upp ett nätverk med mer än 500 tjejer och intresse från välkända företagsmärken som vill bidra till hennes initiativ för att få fler tjejer intresserade av teknik. Idag driver de olika nätverksevent över hela Norden för att koppla samman företag och framtida teknikstjärnor för att bygga framtiden för Data & AI. Hennes största utmaning är att få flickorna på skolnivå att bli mer engagerade och intresserade av teknikämnet och ännu mer skulle kunna göras med rätt inflytande från politikerna och med stöd från skolornas styrande organ. För mer information om detta underbara initiativ, besök deras hemsida, https://girlsintechnordics.org/


Som en nyckeltalare inom AI, vad ser Vanessa som framtiden för AI?

“Människor väljer att fokusera på den negativa effekten av IA” men vi har en resa framför oss. Människor kommer alltid att behövas. Hon ser att den största utmaningen handlar om datastyrning och vem som äger datan. AI-styrning går till nästa stora ämne och speciellt nu eftersom många av oss använder ChatGPT som standard interagerar vi nu med IA, så vad är företagets ansvar för att hantera IA-styrning. McKinsey har nyligen skrivit en rapport om i vilken hastighet företag vill trycka ut sina produkter och detta kommer att leda till genvägar och man missar viktiga vinklar eller valde att ignorera det. IA Governance ses som “osexigt”, oattraktivt och tråkigt, men fler människor behöver prata mer om.

När man tittar på Vanessas bakgrund ser man att hon representerat flera fantastiska företag och skapat sin position som en talesperson och tankeledare inom sitt område, men vi kan inte dölja det faktum att hon inte är formellt utbildad utan självlärd. Kanske under de tidigare åren var fokus på utbildning något annorlunda än nutid, naturligtvis ska vi inte bortse från vikten av en bra utbildning, men det visar också att du kan skapa en framgångsrik karriär genom att utnyttja din fulla potential, tro på dig själv och satsa på din passion. Så skapas äkta framgång.

Forskning visar att inom Gig-ekonomin går människor mer mot flexibelt arbete, mer projektbaserat arbetat och behovet av ständiga utmaningar, träffa nya människor och ständigt föränderliga miljöer, och vi frågar Vanessa vad hon skulle råda till en konsult som vill komma in i denna miljö, “du har din kunskap”, “var inte blyg, för du är där för en viss uppgift”, leverera ditt bästa och bli den “bästa versionen av dig själv “.

Vi ser fram emot att se framgången med Girls In Tech, men håll utkik efter Vanessa framöver. Vi kommer följa hennes väg framåt.

Framöver kommer ni även kunna lyssna till vår BayInCo podd med Vanessa där vi bland annat kommer att gräva lite djupare kring, AI, Data och andra digitala ämnen.